افزايش توانايي و قدرت چسبندگي و افزايش ضريب اصطكاك و اثر گذاشتن بر صفات اختصاصي PVDF-CTFE-FEP-PTFE-PFA و ديگر پليمرهاي فلوئور.
ماده F.E.S.S شكل فعال شده سديم در محلول مي باشد كه با پليمرهاي فلوئوري واكنش مي دهد. اتمهاي فلوئور را از سطح پليمر خارج مي كند و تشكيل يك لايه كربني را مي دهد كه با بسياري از چسبها سازگار است. بنابراين با اين روش فلور و پليمرها به آساني با خودشان و ديگر مواد، توسط چسبهاي مخصوص قابل چسباندن مي شوند.
الف) آماده سازي و مقدمات
ماده FESS را در دماي محيط انبار كنيد و آنرا سرد نكنيد! ماده FESS مي تواند در دماي محيط يا بالاتر ذخيره شده و به آساني مورد استفاده قرار گيرد. زماني كه FESS تا دماي 60-50 گرم شود، نتايج بهتري به دست مي آيد زيرا در دماي محيط و پائين تر از آن بعضي از تركيبات و عناصر فعال – نفتالين سديم – متبلور شده و بصورت بلور درمي آيند و در ته بطري ته نشين مي شوند.
توصيه مي شود قبل از عمل Etch كردن، بطري درب بسته را در آب داغ در دماي حدود 75-65 درجه سانتيگراد گرم كرده و آن را به خوبي تكان دهيد. اين عمل تركيبات و عناصر فعال اضافي را كه در طول زمان جابجايي، حمل و انبار كردن ته نشين شده اند را به حالت و وضعيت اوليه درست مانند زماني كه توليد شده است برمي گرداند. استفاده از ماده FESS در اين دماي بالا قدرت چسبندگي را بيش از 50% از حالتي كه جسم را در دماي محيط Etch مي كنيم بهبود مي بخشد.
استانداردهاي ايمني صنعتي و نكات بهداشتي در ماده FESS در نظر گرفته شده است. با اين حال زمانيكه با هر يك از مواد شيميايي كار مي كنيد استفاده از دستكش لاستيكي و عينكهاي ايمني و لباسهاي محافظ ضروري است.
به علت نقطه اشتعال خيلي بالا (70 درجه سانتيگراد) و فراريت بسيار كم (برابر 36 در جائيكه n بوتيل استات برابر 100 است) و پايداري ماده FESS در دماي محيط، نياز به احتياط كاري و مراقبتهاي فوق العاده در هنگام كار كردن با اين ماده نمي باشد.
حداقل هواي مورد نياز براي كارگاههاي محدود و كوچك (تقريبا 34 m3/min) توصيه مي شود. اگر بخشهايي كه بايد Etch شوند خاكي و آلوده شده اند، حتما” بايد قبل از Etch كردن شسته شوند. بدين منظور ضروري است كه قبل از فرو بردن در ماده FESS همه بخشهاي جسم مورد نظر بطور كامل خشك شوند. اگر آب، الكل، استون و ديگر حلالهاي پاك كننده بر روي سطح جسمي كه بايد Etch شود باقي بماند، ماده FESS را به سرعت بي اثر خواهد كرد. همچنين فلور و پليمرها مي توانند حلالهايي را كه مانع عمل Etch مي شوند، بدام اندازند. بنابراين به علت تخلخل و منفذدار بودن اين گونه مواد استفاده از كوره و يا هواي گرم جهت خشك كردن بخشهاي شسته شده ضروري است. اين كار دو مزيت ديگر نيز دارد:
پليمرهايي كه گرم شده اند سريعتر و بهتر Etch مي شوند تا پليمرهايي كه در دماي محيط Etch مي شوند و خشك كردن با هواي گرم به ماده FESS كمك مي كند كه حرارت خود را حفظ كند.
طراحي مخزن:
ظرف مخصوص Etch كردن بايد بطور دقيق براي مواردي كه مي خواهند Etch شوند، اندازه گيري و طراحي شود. اين ظرف مي تواند از مواد پلي پروپيلن يا پلي اتيلن و يا استنلس استيل ساخته شود. طراحي شكل ظرف بايد بطور عمودي باشد تا سطحي از FESS را كه در معرض هوا قرار مي گيرد به حداقل برساند. هوا با تركيبات فعال سديم واكنش نشان مي دهد و بنابراين محلول Etch كردن را تضعيف مي كند. مخزني كه از پلي پروپيلن با ضخامت mm12 ساخته شده است محلول Etchكردن را براي عملياتهاي كوتاه كه حدود يك ساعت يا كمي بالاتر طول مي كشد گرم نگه مي دارد. مخزن از جنس استنلس استيل كه با يك پوشش حرارتي با دانسيته كم در بيرون مخزن پيوست داده شده است براي Etch كردن به مدت طولاني مناسب مي باشد.
مرحله عمل:
ماده FESS گرم شده را در يك ظرف تميز و خشك بريزيد. براي بدست آوردن نتايج بهتر و ازدياد دوام ماده FESS فضاي داخل مخزن را مي توان با گاز نيتروژن پاكسازي نمود. دقت كنيد كه نيتروژن درست بايد روي سطح ماده FESS دميده شود، البته زماني كه بخشهاي جسم Etch مي شوند و با ماده FESS شستشو داده مي شوند.
(انتشار نيتروژن از بالاي مخزن، هواي داخل مخزن را به جريان مي اندازد و اين يك مولد متقابل است) توصيه مي شود كه از يك لوله چند شاخه در بيرون مخزن و يك سري سوراخهاي به قطر mm2 بفواصل 4-2 سانتي متر در داخل مخزن درست در بالاي سطح مايع FESS استفاده كنيد تا گاز نيتروژن را بطور يكنواخت بر روي سطح مايع FESS پخش نمايد. نيتروژن به مقدار كمي از هوا سنگين تر است پس به عنوان بهترين پوشش استفاده مي شود، كه در ضمن Etch كردن به طور ملايم به داخل مخزن دميده مي شود. ميزان جريان نيتروژن بايستي با توجه به ابعاد و اندازه و نوع طراحي مخزن و بوسيله آزمايش و تجربه تعيين گردد.
هدف و موضوع اصلي را به خاطر بسپاريد: از ورود هوا به داخل مخزن و تماس هوا با سطح ماده FESS جلوگيري نمائيد.
مرحله سياه قلم كاري (ETCH كردن):
مواردي كه قرار است Etch شوند به مدت (60-30) ثانيه در ماده FESS كه تا (60- 50) درجه سانتيگراد گرم شده فرو بريد، به منظور جريان يافتن ماده Etch كردن بر روي پليمر، پليمر را در مايع FESS تكان دهيد. با توجه به نوع پليمر و ابعاد و اندازه مخزن چند مورد با هم يكجا مي توانند Etch شوند. بطور قطع هيچگونه خطري در هنگام Etch كردن وجود ندارد. زيرا كه اين فرايند يك واكنش ايمن و كنترل شده مي باشد. حتي براي چند دقيقه در معرض مواد Etchكننده قرار گرفتن به پليمر صدمه اي نخواهد زد. مورد Etch شده را براي چند ثانيه در يك ظرف آبكشي قرار داده تا خشك شود سپس آنرا فورا” شسته و آبكشي نمائيد.
شستشو:
پليمر را به مدت (25 – 20) ثانيه در الكل (ايزوپروپيل يا متيل) فرو بريد. اين موثرترين حلال براي اين كار مي باشد. چرا كه سديم را غير فعال مي سازد و تا اندازه اي نفتالين را حل مي كند و شروع به متلاشي كردن اجزاء حلال 2 متوكسي اتيل اتر موجود در FESS مي نمايد. در آب اسيدي ضعيف و داغ (تقريبا” 70 درجه سانتيگراد) به مدت يك دقيقه فرو بريد. اسيد استيك منجمد در آب به غلظت حدود 5 تا 10 درصد كفايت مي كند. PH بايستي 4 الي 6 باشد و ممكن است گاهي براي ايجاد تعادل اسيد بيشتري لازم باشد. اسيدي بودن شستشو، خاصيت قليايي باقيمانده حاصل از Etch كردن را خنثي مي كند و حالت پاك كنندگي را سريعتر و موثرتر فراهم مي آورد. اين نوع شستشو دادن مكانهاي بيشتري از پليمر را در Etchشدن شركت مي دهد و بنابراين نيروي چسبندگي را زياد مي كند.
1- پليمر را در آب داغ 70 درجه سانتيگراد به مدت 30 – 15 ثانيه فرو بريد.
2- از هواي داغ فشرده و يا يك كوره تا دماي 80 - 70 درجه سانتيگراد استفاده كنيد تا كاملا ” خشك گردد.
پليمر براي چسباندن يا انبار كردن آماده است و اگر در دما و رطوبت معمولي محيط نگهداري شود، مي تواند براي چند ماه باقي بماند. در معرض نور ماوراء بنفش قرار گرفتن براي مدت طولاني مي تواند از قدرت چسبندگي آن بكاهد. مواردي كه Etch شده اند قبل از چسباندن بايد به مدت طولاني انبار و ذخيره شوند. بايستي از نور ماوراء بنفش، رطوبت زياد و گرماي شديد محافظت شوند. مطالعات نشان داده است كه قدرت چسبندگي در 24 ساعت اوليه بعد از Etch كردن بسيار بيشتر است.
کلمات کليدي: توسعه تفلون – تفلون PTFE – پلي آميد PA – پلي استال POM – پلي اورتان PUR – پيک PEEK - ورق – ميلگرد – لوله – تفلون PTFE چيست؟ - ورق تفلون PTFE – ميلگرد تفلون PTFE – لوله تفلون PTFE – ورق پلي آميد PA – ميلگرد پلي آميد PA – ورق پلي استال POM – ميلگرد پلي استال POM – ورق پلي اورتان PUR – ميلگرد پلي اورتان PUR – ميلگرد پيک PEEK – تفلون برنز PTFE + BR – تفلون کربن PTFE + Cr – تفلون گلاس PTFE + Gl - پي تي اف اي - پلي آميد کست - زلاميد - پلي تترافلوئوراتيلن - پليمر - پلاستيک
گردآورنده: محسن يزداني